Sous vide är en fransk matlagningsprincip. Den svenska översättningen på begreppet är ”under vacuum”. Sous vide är känt för att skapa fantastiska maträtter, mört kött och råvaror som behåller sin näringsämnen och smakrikhet.
För att kunna tillaga något alá sous vide behöver du huvudsakligen två komponenter, nämligen zip-lock påsar (eller vakuumpåsar) samt en passande sous vide maskin.
Konceptet är relativt enkelt och går ut på att tillaga maten genom att först försluta råvaran i en plastpåse. Därefter placeras den i en sous vide maskin där den tillagas i ett vattenbad. Temperaturen hålls jämn under hela tillagningstiden vilket betyder att själva lagningen tar längre tid jämfört med den traditionella.
Att välja en sous vide maskin
Som det nämndes ovan behöver du en sous vide maskin för att kunna laga din mat i enlighet med den franska principen. Hur väljer du en som passar dig? Här kommer några tips för dig som är på jakt efter ett bra redskap:
-
Behöver du en enkel eller en avancerad modell? En avancerad maskin har lite flera funktioner men följer samma tillagningsprincip som den enkla.
-
Har du en budget? Hur mycket har du råd att spendera på en sous vide maskin?
-
Är det ett visst varumärke du är förtjust i? Ifall dina övriga köksredskap kommer från ett visst märke du är nöjd med rekommenderar du att köper maskinen från det.
-
Titta gärna testpaneler eller jämförelsesidor för mer sammanfattad information.
Varför zip- lock påsar?
Zip- lock påsarna eller vakuumpåsarna är ett måste om du ska laga maten alá sous vide. Själva metoden innebär att man tillagar maten i lufttät plastpåse. Den sluts med hjälp av undertryck och det är av stor betydelse att ingen luft finns i påsen innan råvaran placeras i sous vide maskinen. Därför är det extra viktigt att införskaffa sig rätt sorts påsar. De flesta tillverkare av sous vide maskiner erbjuder även passande påsar.