Har du besvär i muskler och leder? Då kan en tid hos naprapat Sollentuna vara lämpligt. Vi berättar mer om naprapatbehandlingar.
Hur går det till?
Naprapat används för att förebygga, behandla och rehabilitera besvär och smärtor som är kopplade till dina rörelser. Du som har ont i till exempel nacke, axlar och rygg kan få behandling med naprapati från naprapat Sollentuna. Behandlingen sker manuellt, alltså med händerna, men även genom rådgivning och träning. Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför ett besök hos en naprapat. Vid undersökningen och behandlingen får du ofta ta av dig kläder och därför kan det vara skönt att ha underkläder som du känner dig bekväm i. Ibland kan du behöva träningskläder, men i så fall får du information om det i förväg. Innan behandlingen börjar får du svara på frågor, till exempel om dina nuvarande besvär, tidigare besvär, sjukdomar, arbete och fritidsaktiviteter och om du tar läkemedel och i så fall vilka. Sedan undersöker naprapaten hur dina leder och muskler fungerar och hur ditt nervsystem fungerar. Efter undersökningen ställer naprapaten en diagnos och avgör utifrån den hur du ska behandlas. Ofta kan du få svar på vad det är som orsakat dina besvär. Det är viktigt att du förstår varför du har besvär. Då kan du också bli medveten om hur du kan undvika att få ont igen.
Behandlingens syfte
Den behandling du får är till för att minska smärtan och för att få dina muskler och leder att fungera så bra som möjligt. Hur behandlingen ser ut beror på vilken typ av besvär du har. Ofta inleder naprapaten behandlingen med manuella tekniker, det vill säga behandling som utförs med händerna.
Du kan också få råd om fysisk aktivitet och rörelse. Då tar naprapaten fram ett träningsprogram som är anpassat för de besvär du har. I vissa fall kan du få träning utskrivet på recept. Du får då förslag på träning som är lämplig vid just den diagnos du har, men du får själv vara med och välja aktivitet.
Behandlingar
Vid manuell behandling får du ofta ligga på en speciell behandlingsbänk som kan höjas och sänkas. Det finns olika typer av manuell behandling. Vilken behandling du får beror på vad som har kommit fram vid undersökningen och vilken diagnos som är ställd. Vid en så kallad mobilisering för terapeuten ut leden långsamt och försiktigt. I det läget får du ibland spänna emot med musklerna innan rörelsen tas ut ytterligare en bit. Skillnaden mot manipulation är att inget snabbt tryck används. Mobilisering gör inte ont. Mobilisering gör att musklerna slappnar av och smärtan minskar. Muskeltöjning syftar till att få muskler att slappna av vilket kan minska smärta och stelhet. Behandlingen går ut på att muskeln försiktigt sträcks ut och i det läget kan du få spänna emot med muskeln innan töjningen tas ut ytterligare. Det kan göra att du blir mindre stel och får mindre ont. Ibland kan terapeuten massera muskler, senor och bindväv. Behandlingen kan leda till minskad smärta och ökad cirkulation.