Är du en av de som känner av smärta i leder och muskler? Då finns det hjälp att få. Att hjälpa människor bli kvitt sin smärta, få bättre funktion eller prestera bättre är något Naprapat Upplands Väsby brinner för. Vi berättar mer.
Vad gör en naprapat?
Vad gör en naprapat? Och vad är skillnad på naprapat och kiropraktor? Frågorna dyker ofta upp hos patienter och andra som inte riktigt har koll på skillnaden. En allmän uppfattning är att kiropraktorer justerar ryggen och att naprapater främst håller på med muskulära behandlingar. Naprapater är specialiserade på att diagnostisera strukturella och funktionella neuromuskuloskeletala besvär, behandla och rehabilitera patienter med besvär av sådant ursprung samt på att differentiera smärta av annan orsak. En naprapat förebygger och behandlar funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse- och stödorganen. De undersöker muskler och leder på olika sätt, bland annat genom ortopediska tester. Genom att behandla både muskler och leder nås en bättre funktion och rörlighet i hela kroppen. Denna helhetssyn är själva kärnan i naprapatin.
Finns det en skillnad mellan naprapat och kiropraktor?
Har man hört om naprapati och kiropraktik så har man nog förstått att de är rätt lika. Båda är behandlingsformer som syftar på att behandla leder, muskler och senor. Det finns en hel del likheter mellan de två och det är inte konstigt att vissa inte förstår skillnaden. Men det finns en del skillnader mellan de två. Sammanfattat skulle man säga att en kiropraktor jobbar med att justera ryggen och en naprapat jobbar med att behandla muskler. Men man kan såklart gå in djupare på ämnet.
Många kiropraktorer och naprapater har en hel del gemensamt eftersom man ofta väljer att expandera på sin utbildning.
Kan du göra något själv innan ditt besök hos naprapaten?
För att undvika skador och problem är det viktigt att ha en bra hållning men också att variera sin arbetsställning under dagen och ta pauser. Jobbar du på kontor ska du helst ändra höjd på bord eller stol ett par gånger i timmen, och byta mellan stående och sittande flera gånger om dagen.
Även om du har en bra hållning är det viktigt att ta mikropauser där du reser dig upp och sträcker på dig. Det är den statiska ställningen som skapar flest arbetsrelaterade problem, därför är variation och vardagsmotion viktigt. Stress i olika former påverkar också hela vår kropp; fysiskt i form av smärta och psykisk stress kan påverka välbefinnandet negativt.
Så här går det till
Den behandling du får är till för att minska smärtan och för att få dina muskler och leder att fungera så bra som möjligt. Hur behandlingen ser ut beror på vilken typ av besvär du har. Ofta inleder terapeuten behandlingen med manuella tekniker, det vill säga behandling som utförs med händerna.
Du kan också få råd om fysisk aktivitet och rörelse. På ett naprapatibesök hos naprapat Upplands Väsby samtalar ni först om dina besvär och tidigare sjukdomshistorik, sedan utför vi en rad olika tester för att komma fram till rätt diagnos. Utifrån diagnosen läggs relevant behandling, prognos och rehabilitering upp.