Vi är många som drömmer om den där extra våningen att få fly till. Mysa för sig själv en stund, njuta av som en annan del av huset. Vare sig det är en dröm eller ifall det redan finns en övervåning så är det trappan upp som vi funderar på lite extra. Alla har sin egen trappdröm och en vision om hur den ska se ut. Från trappstegen till räcket. Ifall du ska bygga din egen trappa kommer här några tips!
Att fundera över innan du börjar
Trappa inomhus finns i så många olika varianter och utformningar, och väljs beroende av vilka förutsättningar som finns. Det vanligaste är den klassiska L-trappan. Lite svängd och tar inte så mycket plats. Oftast placerad så att man kan komma förbi ett snedtak. För att vara extra smart så kan du även bygga in trappan under så att du får ett praktiskt förvaringsutrymme.
Raka trappor och U-trappor passar in i det större hemmet och kan där skapa en maffig och lyxig känsla. De har ofta en avsats i mitten, vilken kan fungera som en viloplats ifall du placerar en liten fåtölj, någon mysig lampa eller en fin krukväxt. Ombonat och läckert.
Ifall hemmet är litet och utrymmet begränsat så fungerar det utmärkt med en spiraltrappa där räcket omger trappstegen i en härlig spiral till nästa våning. Tar nästan inget utrymme alls. Här kan det vara snyggt med exempelvis rostfritt eller gjutjärn, med lackerade trästeg som bryter av.
Trappans form och olika delar
Om du bygger din trappa själv så bör du undersöka hur du ska bygga den praktisk och skön att gå i. Med rätt proportioner. Höjd mellan trappsteg samt bredd och djup.
Trappa inomhus är så mycket mer än bara en passage mellan två våningsplan. Med rätt material, placering och design så blir den som en extra möbel i hemmet. Trappa inomhus bör inte vara för smal och inte ha för snäva svängningar ifall man ska frakta möbler mellan våningsplanen.
Trappstegen kallas plansteg som ska sitta uppe på själva sättstegen som fungerar som en grund. Dess bärande konstruktion kallas vang och kan vara placerad vid sidan eller under vid varje kant eller under mittenpartiet av trappan.
Framkanten på varje trappsteg kallas stegnos och ifall det finns en platå som vid exempelvis de större trapporna så kallas det för vilplan.
Att bygga
Det finns kompletta trappor att köpa som byggsats. Alternativet är att bygga själv från grunden, vilketinte är alltför svårt. Du kanske redan har en trappa men som ser lite sliten ut. Då finns smarta trappkit att renovera upp den med. Dessa består oftast av färg och nytt ytskikt till trappstegen. Du kan få ett helt nytt liv och charm i din gamla trappa med hjälp av målarfärg, nya ytskikt till trappstegen och ett nytt räcke. Matcha stil och form eller bryt av med olika material.
Så här underhåller du din trappa
Regelbunden rengöring och inoljning håller din Trappa inomhus i form så att den behåller en bra kvalitet och ett fint utseende så länge som möjligt.