Om det är så att du vill brygga öl hemma, så gäller det att ha rätt utrustning för det. En viktig del i processen är jäsning. Det bästa sättet att jäsa ölet på, det är att använda dig av en jäshink. För att det ska göras rätt, med jäsning och fermentering, så ska det göras i ett kärl som är slutet. Det bästa är just då att ha en jäshink, tillverkad i en livsmedelsgodkänd plast som även har ett jäsrör i toppen. Röret finns där för att koldioxiden som bildas ska kunna ta sig ut. Men det utan att syra samt oönskade mikrober ska ta sig in i hinken.
Hur fungerar det att brygga öl?
Att brygga öl är lite av en vetenskap och det är flera processer och steg som ska genomföras. Man kan säga att öl kommer av att jäst ”äter” upp sockret i värt och sedan bildar det alkohol. Så det man börjar med är att göra vört. Det görs genom att blötlägga mältat och krossat korn i 66-gradigt vatten. Det i cirka 1 timme. Sedan lakar man ut, häller på mer vatten och sedan är det dags att koka. Efter att man har kokat, så måste man kyla ner vätskan innan man kan påbörja jäsningen. Jäsningen gör man sedan i en jäshink. Jäsning tar 2-4 veckor och delas upp i en aktiv fas och en passiv fas. Därefter häller man upp ölet på flaskor.
Denna beskrivning ovan var en något förenklad beskrivning. Det bästa är att läsa på ordentligt om alla delarna i att brygga öl. Det finns bra böcker i ämnet, samt många bra forum på nätet.
Köp det du behöver för att brygga öl
Det är ett måste att ha flera olika saker då du ska brygga öl, inte bara en jäshink. Du hittar allt du behöver ha hos Bryggbolaget.