Distansundervisning har fått allt större uppmärksamhet i landet sedan pandemin tvingade många svenska universitet att digitalisera sig. Idag erbjuder flera svenska högskolor och universitet sina elever möjligheten att sitta hemma (eller på andra sidan klotet) och utbilda sig tack vare internet.
Undervisning som äger rum online har sina styrkor respektive svagheter, vilket såväl svenska som internationella studenter har rapporterat sedan det började bli ett utbrett fenomen. Om du funderar på att genomföra din framtida utbildning på distans föreslår vi därför att du läser vidare.
Men först: vad innebär distansstudier?
Distansstudier skiljer sig inte från vanliga högskole- eller universitetsstudier, förutom det enkla faktum att allt, eller några moment, sker digitalt snarare än fysiskt. Detta innebär att lärarna erbjuder förinspelade föreläsningar eller liveföreläsningar via Zoom eller andra plattformar. Uppgifterna läggs upp på en lärplattform (lite som ett virtuellt klassrum) och all kommunikation sker via denna eller via skolans mejl. Läs om studier här för att få en bättre förståelse för skillnaderna mellan distansstudier respektive studier som äger rum på plats i en skola.
Ökad flexibilitet i vardagen
Den kanske största fördelen med distansstudier är att studenterna helt enkelt har större frihet att planera sina liv. De behöver inte pendla till skolan för att lyssna på en enda föreläsning och sedan åka hem, utan kan istället sitta hemma i sin pyjamas och streama föreläsningen online.
Detta är att föredra för många människor som kanske har ett jobb vid sidan om studierna, gärna undviker det sociala eller som helt enkelt ogillar att vara begränsade till de vanliga kontorstiderna. Kanske vill de lyxa till vardagen lite, till exempel åka på en staycation och läsa in sig på kurslitteraturen, eller åka på en solsemester för att inspireras till tentan?
Risk för dålig självdisciplin
Det är omöjligt att bortse från de många fördelarna med distansutbildning. De flesta är dock överens om att det finns vissa svagheter med digital utbildning som man bör ta hänsyn till innan man bestämmer sig för att studera på distans. Den viktigaste är risken för dålig självdisciplin.
Fokus på det som är viktigt kan rätt snabbt försvinna när det finns distraktioner i närheten. Föreställ dig följande scenario: Solen skiner och du får ett sms från din vän som frågar om ni inte kan träffas på en islatte i stan. Du hade planerat att plugga om en halvtimme eftersom du ägnat förmiddagen åt hushållssysslor och att svara på jobbmejl. Men du har svårt att säga nej och tänker att du helt enkelt kan plugga lite extra i morgon. När morgondagen väl kommer slutar det med att du bli överarbetad och inte har mer energi, vilket leder till att uppsatsen inte blir så bra som du hade hoppats.
Risken för att inte få saker gjorda ökar när du själv planerar din arbetsdag och inte riktigt har några fasta tider att passa.
Bara du vet vad som passar dig bäst
Vi skulle faktiskt kunna lista minst tio andra för- och nackdelar med distansutbildning, men i slutändan är det bara du som vet vad som är rätt för dig. Vad vi vet är dock att digital undervisning kommer bli alltmer utbrett i framtiden, och precis som distansarbete förändrar arbetslivet har den digitala undervisningsformen såväl positiva som negativa konsekvenser för studentlivet.