Om du ska riva byggnader eller delar av byggnader inom ett så kallat detaljplanelagt område, så krävs det allt som oftast att du har ett så kallat rivningslov. Om det är ett område med områdesbestämmelser så är det kommunen som bestämmer om det ska krävas rivningslov eller inte. Utanför dessa två olika områden så krävs det aldrig rivningslov.
Vad räknas som rivning?
En rivning, oavsett om du gör det själv eller med hjälp av ett rivningsföretag, innebär att en hel byggnad eller en del byggnad med tillhörande stomme tas bort. Om stommen blir kvar, så räknas det inte som att det är en rivning. Om allt utom grunden har rivits, så räknas även det som en rivning. Grunden kan sedan användas för att bygga ny byggnad på. Tar du bor en del av en byggnad, som en veranda så räknas även det som en rivning. Om du flyttar på en byggnad från en plats till en annan, så är även det räknat som rivning. Du kan då behöva ha först ett rivningslov på den ursprungliga platsen och bygglov på den nya platsen.
En rivning kan du göra på egen hand, eller så kan du låta en rivningsfirma sköta jobbet åt dig. Det beror på vad det är du ska riva och vad du klarar av själv eller inte. När en rivning görs, så är det ju viktigt att det görs på rätt sätt samt att man tar hand om det spill, skräp och material som blir.
Hur ansöker jag om rivningslov?
Om du ska riva och behöver ha att rivningslov, så ska du ansöka om detta hos byggnadsnämnden i den kommun som byggnaden står i. Så länge det inte finns ett rivningsförbud eller om det finns krav på bevarande så bör du få ditt rivningslov. Ibland kan det räcka med en rivningsanmälan.